- El grup Operatiu REDUCTAV proposa eines de control de la Palomena prasina en el cultiu d’avellaner de Tarragona
- L’objectiu principal és la reducció i detecció de la incidència de la taca blanca en camp i fàbrica
El grup operatiu REDUCTAV, liderat per la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp (COSELVA) en societat amb l’ADV de l’Avellana i la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) com soci tecnològic, estan treballant per combatre la taca blanca de l’avellana i millorar la qualitat del producte.
La indústria demanda avellanes lliures de defectes i alteracions per a garantir la qualitat organolèptica dels seus productes al llarg de tota la seva vida útil estimada. No obstant això, hi ha una multitud de factors que poden alterar la qualitat de l’avellana. Un dels més perjudicials actualment és la coneguda com a taca blanca, causada per la Palomena prasina, un petit insecte que viu a les plantacions i pica les avellanes per a alimentar-se. Aquest provoca la mort del teixit intern de l’avellana, generant defectes ocults i afectant la qualitat del fruit.
Amb el projecte, es pretén millorar el control de la Palomena prasina en camp. Alhora, un altre objectiu és detectar la presència de taques internes produïdes per aquest insecte dins la indústria processadora mitjançant tècniques no destructives d’espectroscòpia.
Segons el que expliquen Leontina Lipan i Agustí Romero, investigadors del programa Fructicultura de l’IRTA,
“l’objectiu del projecte és desenvolupar eines eficaces tant per a la detecció com per a la reducció d’aquest defecte, millorant així la qualitat del producte i la competitivitat del sector avellaner català.”
Amb aquest estudi, s’espera obtenir dades sobre les zones amb més incidència de la taca blanca, i conèixer si aquestes zones tenen alguna característica en comú que n’augmenti el risc. Tanmateix, s’estudia la importància de fer tractaments unificats en zones àmplies (lluita col·lectiva). A més, s’espera obtenir informació sobre l’eficàcia de diferents productes en la reducció de la incidència del defecte. Finalment, es busca avaluar si les càmeres d’espectroscòpia permeten detectar el defecte a la indústria, ja que els sistemes actuals no ho fan.
Aquest projecte s’inclou dins l’actuació del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027, cofinançada per: Ministeri d’Agricultura, Pesca i Ramaderia del Govern d’Espanya, la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya.
Sobre l’IRTA
L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) és un institut d’investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries, el medi ambient, el canvi global i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a modernitzar la competitivitat i el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola per proveir aliments sans i de qualitat als consumidors, així com millorar el benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya i forma part del sistema CERCA.